Heb jij het lef...

...om te groeien als mens en organisatie? Neem dan contact op met Klopt het?

Salsa

Geese

En dan niet de saus maar de dans. Dansen doe ik al heel lang. Op dansles toen ik 16 was, stijldansen, in de discotheek los gaan op jaren 80 muziek. Ik heb het altijd erg leuk gevonden, maar waarom eigenlijk? Het waren momenten om mezelf te zijn, me op een andere manier te uiten en bezig te zijn, ik zou het flow kunnen noemen. Het klopte gewoon. Het was altijd zo weer 4 uur s ‘nachts als de disco dicht ging.

Sinds 4 jaar dans ik de salsa. Ik vond de muziek altijd al leuk. En heb 4 jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken. In het begin flink wennen. Salsa doe je natuurlijk met z’n tweeën. In elkaars directe nabijheid. Moet je als man ook nog eens leiden. Allemaal heel direct en dichtbij. Figuren dansen en dan het liefst soepel. Dat het voelt alsof het vanzelf gaat. Niet met en vanuit het hoofd bezig zijn, maar met je hele lichaam.

Soms is mijn hoofd te vol van de dag, denk ik te veel. Maar salsa vraagt om loslaten en toch blijven opletten. Lukt het op zo’n moment dan niet, zoals ik het wil, dan kan ik wel eens gaan forceren. Bij mezelf vooral. Maar soms ook met de danspartner. Dan gaat het stroef lopen.
Is mijn hoofd echter leeg dan gaat het vaak vanzelf. Veel leuker voor mijn danspartner en natuurlijk ook voor mij.

Nu is dat in mijn werk soms ook zo. Ga ik forceren als het niet gaat zoals ik wil. Raken mijn collega’s geïrriteerd. Gaat samenwerken lastig. Kom ik thuis met een kattig gevoel.

Op de salsa geven de danspartners geregeld directe feedback. Doe eens rustig, ontspan, kom eens uit je hoofd. Vaak lukt het dan om toch los te laten en gaat het daarna veel beter. Kom ik vaak vrolijk thuis, ook al heb ik een wat mindere dag gehad.

Op het werk hoor ik dat zelden, jammer toch dat daar de feedback vaak ontbreekt. Wordt er buiten de vergadering gezegd: “Nou, die had ook geen goede dag!” of zo iets. Directe terugkoppeling is er vaak niet. Dus volgt er ook geen ander gedrag. Jammer….

Ik gebruik het loslaten maar toch blijven opletten niet alleen meer tijdens de salsa maar ook tijdens mijn werk. In het begin bewust, maar steeds vaker vanzelf. Heb ik zelf niet alleen meer lol, klopt het veel beter wat ik doe, ben ik ook een fijnere collega. En komt er ook nog zomaar feedback van mijn collega’s. Dat is dubbele winst dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *