Heb jij het lef...

...om te groeien als mens en organisatie? Neem dan contact op met Klopt het?

Zucht….

Geese

Dinsdag 21 april, ca. 19.15, persconferentie Rutte, een diepe zucht….

Een rotbericht, dat ‘ie moet brengen, de maatregelen lopen door, pfff. Maar ik geloof wat de man zegt. Geloof dat ‘ie oprecht baalt en iets anders had willen kunnen zeggen. De manier waarop hij het doet klopt wat mij betreft.

Zijn woorden, zijn uitstaling, houding, de zucht, niet nep, voelen niet gemaakt, maar echt. Hij wordt geadviseerd maar hij brengt het als zijn verhaal: duidelijk, onomwonden en met gevoel.

Helaas is het vaak anders, de communicatie van politici, bazen, leiders, managers. Hoor ik de verhalen, maar ik geloof ze niet. Ze pakken me niet. Ik probeer te luisteren, te begrijpen wat ze willen overbrengen, maar het komt niet binnen. Iets klopt niet aan hun verhaal.

Wat is dat dan wat niet klopt? Willen of durven ze niet duidelijk te zijn? Niet zeggen waar het op staat, draaien ze er om heen? Willen ze beter overkomen dan ze zijn, stemmen winnen uit een bepaalde hoek, omdat anders de ander ze krijgt? Bang om als te kritisch te worden ervaren, niet opbouwend genoeg over te komen of bang voor de eigen positie?

Is het een verhaal dat ik ze dan hoor vertellen totaal niet meer helder, laat staan dat het me pakt. Omdat er gewoonweg te veel kliffen omzeild moeten worden.

Natuurlijk heel menselijk allemaal, ik doe het soms ook als het lastig wordt, te dichtbij komt, het met te persoonlijk raakt. Maar als je probeert het te brengen zoals het is, zonder te veel rekening te houden met al die kliffen, wel met respect, maar soms niet altijd even leuk, dan heb je kans de ander te raken en begrip te krijgen. Daarmee geef je een richting aan, waarbij mensen betrokken worden, niet omdat ze moeten maar omdat ze willen.

De vraag van de NOS journalist, op de persconferentie, of Rutte wel begreep dat mensen balen dat ze niet wat meer ruimte kregen, werd op verschillende manieren bekeken. Stelt hij de vraag omdat een groot deel van de toehoorders het ook zouden kunnen denken of uit effectbejag? De journalist gaf aan dat hij niet gelukkig was met zijn woordkeuze, de manier waarop hij de vraag stelde, klopte niet, en daarmee ook niet zijn vraag. Gelukkig stond hij niet achter de katheder….

Blijf thuis als het kan, Blijf gezond, samen. Nog effe doorzetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *