Heb jij het lef...

...om te groeien als mens en organisatie? Neem dan contact op met Klopt het?

Jan Slettenhaar

Geese

Het is 10 mei 2017, ik loop met een groep door het Umflozi park in Zuid-Afrika. Met rugzakken om samen een week zonder mobiel. Lopend tussen de wilde dieren in een fascinerende omgeving. Water uit de rivier drinken en slapen in de open lucht. Dan zien we op de derde dag in de verte gieren cirkelen. We gaan ernaar toe en vinden het karkas van een gestroopte neushoorn, zonder hoorn. Het is de zevende, alleen al die week. Van de noordelijke witte neushoorn is op 19 maart van dit jaar het laatste nog levende mannetje overleden. Er zijn nu alleen nog twee vrouwtjes over. En dat alleen door op korte termijn geld willen verdienen.

In mijn werkzame leven ben ik vooral bezig geweest met het steeds verder optimaliseren en maximaliseren van de winst van de bedrijven waar ik werkte. Dit ging vaak ten koste van de inspiratie, het plezier en echte samenwerking, ook bij mij. Natuurlijk is een gezond rendement van belang, maar niet allesomvattend. Ik ben ervan overtuigd dat goede cijfers vaak een resultaat zijn als je echt met elkaar en de klant in verbinding staat. Niet door druk te zetten en de organisatie of de klant uit te persen als een sinaasappel. Op korte termijn kan het werken, maar op de lange termijn levert het alleen slachtoffers op.

Nu zeg ik niet dat men alleen aardig moet zijn voor iedereen. Regels zijn er niet voor niets. Resultaten moeten behaald worden. Ze zijn nodig om elkaar scherp te houden. Elkaar fair aanspreken, hoe het beter kan maar ook wat er niet goed gaat. Durf te zeggen wat je denkt. Niet de schuld geven aan een ander of de omgeving, maar zelf aan de bak, nieuwsgierig zijn en echt het verlangen hebben om verder te komen. Zelf initiatief nemen, soms buiten je comfortzone. Werken om er samen iets moois en echts van te maken, dat werkt van individu tot teams. Diepere en zuivere verbinding op alle niveaus. Dat vinden wij kloppend.

Groet, Jan Slettenhaar